Een beetje…
"En, heb je het een beetje naar de zin gehad in je vakantie?"
Die vraag zal in de afgelopen dagen dikwijls gesteld zijn. Misschien was het antwoord wel: "Ja hoor, we hebben best wel een beetje genoten aan de kust" of iets van die strekking.
Een beetje…
"Gaat het een beetje?" Ook zo’n veelgehoorde vraag. Meestal als iemand zich niet helemaal happy voelt. Bij hoofdpijn bijvoorbeeld. "O ja, het gaat wel weer een beetje."
En lang geleden was het liedje "Een beetje verliefd" een topper.
Zo kan ik nog doorgaan met voorbeelden, maar dat zou toch een beetje vervelend worden, nietwaar?
Waarom ik een beetje veel het woord beetje gebruik, wilt u weten? Omdat het één van de meest gebruikte woorden is die wij Nederlanders gebruiken in de spreektaal. Er is een instituut, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) dat onderzoekt welke woorden we het meest gebruiken. En in die rij staat ‘beetje’ samen met ‘kinderen’, ‘man’, mensen’, ‘jaar’, ‘dag’ en ‘dingen’. Sorry dames, het woord ‘vrouw’ stond daar niet bij. Als ik Stijn Bronzwaer van NRC.Next mag geloven.
Waarom gebruiken we zo vaak het woord ‘beetje’? Rutger Kiezebrink van het taalgenootschap Onze Taal noemt het een bewijs van de Nederlandse voorzichtigheid. We geven niet graag een uitgesproken mening zonder daarover eerst goed nagedacht te hebben. Het woordje ‘beetje’ vlakt onze mening wat af en geeft ons de tijd om net iets langer na te kunnen denken. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast, luidt een van ouds bekend spreekwoord en daarmee kom je ver in ons land. Wij houden niet zo erg van grote woorden. “Je kunt je beter een beetje gedeisd houden” is oer-Hollands.
Wat is uw mening hierover?
Houdt u wel van die onversneden duidelijke taal waarover niet te lang is nagedacht? Met een woordgebruik dat aan duidelijkheid niets overlaat, maar niet altijd zo beschaafd klinkt? Dat mag. Als u er maar niemand mee kwetst of beledigt. Maar ikzelf houd toch meer van ‘een beetje’ voorzichtige nuancering.
Hoe ik mijn vakantie doorgekomen ben? Hartstikke fijn!
Door Henk Dame, 12 augustus 2009
Reageer op deze column!